mikkonummelin

Lihapyörykät ja tyypillinen virhe valmistettaessa niitä

  • Lihapyörykät ja tyypillinen virhe valmistettaessa niitä

Oheisessa kuvassa on lihapyöryköitä pellillä, valmistusprosessin ollessa kesken. Niissä on noudatettu seuraavaa ohjetta tähän mennessä:

On sekoitettu 400 g paistijauhelihaa, 1 kananmuna, 1 pieni pilkottu sipuli, 1 dl korppujauhoja ja 2 dl vettä ja mausteina ovat mustapippuri, suola, valkosipulijauhe ja paprikajauhe. Taikinasta on muovattu 27 noin samankokoista pyörykkää ja niitä on paistettu uunissa 100 asteessa noin 45 minuuttia. Tällöin lihapyöryköistä on valunut jonkin verran nestettä ulos. Olemme kuvan tilanteessa.

Valmistusprosessi jatkuu siten, että pyöryköitä käännellään pellillä ja ne paistetaan vielä 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Yllä olevat ohjeet poikkeavat ns. standardiohjeista siten, että mukana on pitkä esikypsytys 100 asteessa, kun useimmissa suositellaan vain tuota lyhyttä paistamista 200 asteessa. Sillä tavalla toteutettu ruokaohje on kuitenkin vaarallinen, koska se jättää pyöryköihin raakaa kananmunaa ja mahdollisesti myös raakaa jauhelihaa niiden keskiosaan. On liiankin tyypillistä, että keittokirjat ja ohjeet tekevät vahingollisia yksinkertaistuksia ja oikaisuja ruokien valmistusajan suhteen, jotta niiden valmistuksen helppoutta voisi liioitella. Kuitenkin sillä tavalla saadaan monesti aikaan erilaisia virheitä, joista jotkut vain pilaavat ruoan laadullisesti, mutta osa sisältää suurempia riskejä.

Katson, että ruokaohjeita esitellessä on tuotava esiin myös tarpeelliset varoitukset. Vaikka kukaan ei olisi ensi töikseen pallokalaa eli fugua kokkaamassakaan, niin erityistä varovaisuutta vaativat sellaiset ohjeet, joissa halutaan esimerkiksi käsitellä raakaa kalaa tai broileria tai jotka sisältävät esimerkiksi savustusta tai uppopaistoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Jouko Koskinen

Niin oikein. Itse teen hiukan toisin - 400g jauhelihaan laitan kolme kananmunaa ja ison sipulin, karkeita ohra- ja ruisjauhoja, hiukan raastimella piparjuurta, punajuurta, omenaa. Sitruunapippuria ym. vähän tulisempaa joskus. Vettä varovasti ja puolen tunnin jälkeen ruokakermaa juuri ennen uuniin laittoa.

Laiskuuttani teen reilun sentin paksuisia pihvintapaisia ja laitan grillitasolle muutamaksi minuutiksi ruskistumaan ja sitten alatasolle 150 asteeseen hautumaan. Vaiheessa juustoraastetta päälle jos sattuu kaapissa olemaan. Liki tuntihan siinä menee mutta joskus onnistuu aika mageestikin.

Munakello on pakollinen varuste kun koukuttaa tämä US.fi.
Muita mittoja en juuri käytä.

Ps. Juhlaan lähiruokaa lähikaupasta - härän sisäfile lentorahtina Uruquaista. Ei pakastettu.

PS ps Käsien ja välineiden pesu joka vaiheessa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tässä sinun ohjeessasi on valtava määrä erilaisia täytteitä ja kovin paljon kananmunaa samaa lihamäärää kohti. Niistä ei kovin tavanomaisia lihapyöryköitä varmastikaan tule. Jos tuossa olisi vielä mukana hienonnettua anjovista, niin se olisi aika lähellä vorschmackia.

Mitä tulee eineslihapyöryköihin, on suurin osa niistä aivan karmeita. Niihin jauhetaan mukaan kaikkea roskaa, kuten broilerinnahkaa tai sian kamaraa, jota ei muuten saisi luontevasti kaupaksi syömistä varten.

Jouko Koskinen

Joo - olet oikeassa. "ohjeeni" ei olekaan mikään apteekkikelpoinen resepti vaan OTO koiraskotirouvan vinkki potentiaaliselle kollegalle. Kunhan hänes on. Voittaa kuitenkin einekset mennen tullen ja kierrättää tähteet. Vaihtelu Virpistää sanoi johtaja Laine kun kävi vieraissa - vaimonsa oli Virpi.

Nykyisin kun teen ruokaa vain kahdelle on vaikeata ja osin tyhmää tehdä vain yhdelle päivälle. Pakkaseen tulee laitettua ja se nyt sitte on mitä on.

On mulla lihamylly - kun ottaa lihatiskiltä 200g paistia niin siitä tulee täytteillä kahdelle vihanneslautasen kanssa kivasti ja hyvää kun emme ole niin lihanhimoisia enää.

Saksalaiset osaa muuten käyttää ruhon osat tarkkaan ja herkullisesti makkaroissaan.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Minä paistan lihapullat pannulla.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itse en käytä munaa lainkaan lihapullissa. Tilkka vettä ja pikkuisen vehnäjauhoa. Mausteet päälle ja paistinpannulle. Näin pullat maistuvat lihalta eikä höysteiltä.

Jouko Koskinen

jes - tuon teen seuraavalla köksävuorolla :)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Näin talvella teen yleensä lisäksi ruskean kastikkeen. Ruskistan jauhot lihan omassa rasvassa, tarvittaessa lisään lorauksen rasvaa.

Kesällä tuo on liian raskas kastike. Silloin lisään joukkoon vain vettä, lihalientä ja mausteita. Jos saatavilla on tuoreita sipulinvarsia, silppuan niitä kirkkaaseen kastikkeeseen. Muutoin käytän ruohosipulia.

Olen oppinut oman reseptini mummultani, joka oppi sen anopiltaan, eli isomummultani. Minulle tuo on ainoa oikea tapa valmistaa lihapullia, kaikki muut ovat koulukokkien hienostelua:)

Ari Ojala

Toi uunissa kypsentäminen kuivattaa pullat minun mielestä. Uunikypsennys ainoastaan silloin kun pullataikinan seassa on pieneksi pilkottua pekonia, silloin se ei kuivu häiritsevästi.
Ruskistaminen paistinpannulla ja kypsentäminen kastikkeessa jossa pullat tarjotaan on mielestäni parempi.
Teen lihapullat usein tölkkitomaateista valmistettuun kastikkeeseen spagetin kanssa nautittavaksi, jolloin pullia ei välttämättä tarvitse edes paistaa, vaan keittää pelkästään tomaattikastikkeessa.
Korppujauhoja käytän aika harvoin, joskus kun haluaa tehdä perinteisiä "kuohkeita isoäidin swedupullia" ja pottuvoita, muulloin kananmuna/puolikiloa lihaa, sipulisilppua ja mausteita.
Lihan pyrin aina ostamaan palana ja jauhan itse, joko ulko, kulma tai sisäpaistista tai niiden sekoituksesta. Jos ja kun käytän sianlihaa, se on pekonia.
Lammaslihapullat pinaattijugurttikastikkeessa on oma suosikkini.

Käyttäjän immu kuva
Väinö Immonen

Vaihdoin jauhelihan broileri- kananpoika- ja kalkkunajauhelihaan. Kelpoevästä.
Paisto-ohjettasi on käytetettävä. Vaimo kauhistelee aina pannulla paistaessani voin määrää. Olemme silti olleet vuosikymmenet samoissa kiloissa...

Tämän blogin suosituimmat